We gaan van het aardgas af. En dan?

17 maart 2018

Het gebruik van aardgas in Nederlandse woningen heeft z’n langste tijd gehad. Uiterlijk in 2050 gaat de laatste woning van het aardgas af, volgens de plannen. Dat klinkt ver weg, maar om die doelstelling te halen, zou je vanaf nu zo’n 200.000 huizen per jaar aardgasvrij moeten maken. Hoe gaan we dan ons huis verwarmen?

Buurkracht gas
We gaan van het aardgas af. En dan?

Elektrisch verwarmen met een warmtepomp

Wil je op dit moment als individuele woningeigenaar helemaal stoppen met aardgas, dan kom je bijna automatisch uit bij een volledig elektrische warmtepomp. Die haalt warmte uit de bodem of de lucht om je huis en water mee te verwarmen. In nieuwbouwprojecten is de warmtepomp sterk in opkomst. In een bestaand huis moet je voor een warmtepomp je huis goed isoleren en de ventilatie verbeteren en meestal de radiatoren van het verwarmingssysteem aanpassen. Alles bij elkaar een forse investering – zelfs als kun je er subsidie voor krijgen. Toch zijn warmtepompen flink in opmars.

Hybride zonder aardgas

Dat kan ook: dat je een warmtepomp combineert met een andere warmtebron. Dan krijg je het op de koudste dagen makkelijker behaaglijk. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan:

–       een hybride warmtepomp. Dat is eigenlijk niets anders dan een elektrische warmtepomp met een wat kleiner vermogen waarbij een gasgestookte HR-ketel bijspringt als dat nodig is. Goedkoper, makkelijker te installeren en je krijgt er even goed subsidie voor. Het haalt je nog niet helemaal van het gas af, maar je maakt wel meteen een grote sprong. Lees hier meer.

–       infraroodpanelen. Ook een vorm van verwarming die werkt op elektriciteit. Niet heel geschikt om je complete cv-installatie mee te vervangen, want ze gebruiken erg veel stroom en stroom zorgt voor relatief veel CO2-uitstoot. Maar je kunt er wel heel goed ruimtes mee bijverwarmen. Zeker ruimtes die je weinig of maar kort gebruikt zoals de badkamer.

–       pelletkachel. Een zuinige houtkachel die brandt op samengeperste houtkorrels (pellets). Schoner dan een gewone houtkachel, maar onder andere doordat hij ook fijnstof uitstoot, is de pelletkachel niet onomstreden, want slecht voor de luchtkwaliteit

Met de hele wijk van het gas af

Als je een hele wijk tegelijk aanpakt, kun je bovenstaande alternatieven voor aardgas grootschalig installeren en verder ontwikkelen. En dan worden ze voor individuele huishoudens ook weer aantrekkelijker. Daarnaast komen op wijkniveau nog meer alternatieven voor aardgasverwarming in beeld:

–       warmtenetten. Dat zijn netwerken van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt, afkomstig van een warmtebron in de buurt, zoals biomassa of restwarmte van de industrie of een warmtekrachtcentrale. Als bron zou je ook aardwarmte kunnen gebruiken, of een warmtepomp met oppervlakte- of afvalwater als bron.

–       biogas. Dit ontstaat door vergisting van mest, GFT of andere organische afvalproducten, vooral uit de landbouw. Als je dat opwerkt, kan het zó de aardgasnetten in. Je merkt geen verschil. In een woning werkt biogas precies hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken. Waarom we niet met z’n allen overstappen op biogas? Omdat we er in Nederland niet genoeg van produceren. Naar verwachting kunnen we er maar zo’n 5 procent van de woningen mee verwarmen. Daarbij is er ook vraag voor andere toepassingen, zoals voertuigbrandstof. Maar zeker voor buurten waar er weinig andere opties zijn, zoals in buitengebieden en historische stadscentra, is biogas een serieuze kandidaat om aardgas te vervangen.

Meedenken over jouw aardgasvrije buurt

Wil jij mee bepalen wat er in jouw buurt voor alternatief komt als het gas eraf gaat? Nodig dan – bijvoorbeeld met je Buurkracht-buurtteam – nu alvast je gemeente uit voor een gesprek over hoe ze het voor zich ziet om jouw buurt aardgasvrij te krijgen. En hoe jullie dat zien. Op die manier kun je wellicht mooi samenwerken aan een lokale oplossing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *