Wie wil er warmtebeelden? In dit dorp iedereen!

19 maart 2018

Nou ja, bíjna iedereen. In het Groningse dorpje Garnwerd deden in februari nagenoeg alle 200 huishoudens mee met een warmtecamera-actie. Het perfecte startschot voor samen energie besparen: zo is een heel compleet beeld ontstaan van waar het nog schort aan behoorlijke isolatie én het initiatief staat meteen goed op de kaart. Waar zitten de opvallendste warmtelekken?

Buurkracht warmtebeeld huis 800x420
Hoe goed is jouw woning geïsoleerd?

In Garnwerd, dat in het aardbevingsgebied ligt, is energie een thema dat iedereen raakt. En dat leeft. Zo deden eerder al ruim dertig huishoudens mee aan een zonnepanelenactie in het dorp. Martin Noorda van de energiecommissie die de warmtecamera-actie heeft opgezet: “Er is ons veel aan gelegen om van het gas af te raken. Vandaar dat we nu ook met energiebesparing aan de slag gaan. Met een warmtecamera kun je heel concreet in beeld brengen waar daarvoor mogelijkheden liggen. En daar bleek dus overweldigende belangstelling voor te zijn.”

Zwakke plekken

Het was dan ook flink buffelen voor de vijf leden van de energiecommissie. In de paar weken dat ze de warmtecamera van Buurkracht te leen hadden, namen ze elk een deel van het dorp voor hun rekening. In de snijdende kou die toen heerste, was het verschil tussen de binnen- en buitentemperaturen ruim voldoende om de warmtelekken goed op de lens te krijgen. “Vooral bij ramen en kozijnen zie je veel energieverlies”, vertelt Martin. “Zelfs waar bewoners HR+++-glas hebben laten plaatsen, verdwijnt er vaak nog warmte langs de kozijnen. Dat zijn toch de zwakke plekken. We kwamen ook een rijtje uit de jaren 70 tegen waar de ruimte boven de voordeur is afgetimmerd met een stuk hout. Waarom, vraag je je af! Dat is een gegarandeerd warmtelek. In één huis hadden de bewoners er een kastje voor gebouwd; dat hielp wel.”

Ander licht

De bewoners krijgen hun eigen warmtebeelden per mail toegestuurd met een korte uitleg. En in april geeft de energiecommissie een uitgebreidere toelichting op een bijeenkomst. Martin: “De variatie is groot. Een boerderij uit 1900 levert natuurlijk heel andere plaatjes op dan een nieuwbouwhuis, of een woning uit de achttiende eeuw. Maar iedereen krijgt inzicht in z’n eigen situatie, en mijn indruk is dat de beelden voor een aantal inwoners nieuw licht op de zaak werpen. Zo stuitte ik op een dak dat vol zonnepanelen lag, maar nog niet geïsoleerd was: wat aan de ene kant wordt opgewekt, vliegt zó weer naar buiten. Dan zie je meteen waarom eerst isoleren handiger is. En ik dacht dat mijn eigen huis het slechtst geïsoleerde huis van Garnwerd was, maar de vorige bewoners blijken toch het dak voor de helft geïsoleerd te hebben, boven de slaapkamer. Dat viel mee. Maar er is nog genoeg te doen. We gaan kijken wat we samen kunnen oppakken. We hebben in elk geval de aandacht, dus dat is een mooie start.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.