Klaar voor zonnepanelen: waar moet je op letten?

De lente breekt weer aan, een goed moment voor zonnepanelen. Leg je die nu op je dak, dan profiteer je meteen de hele zomer van je eigen zonne-energie. Maar wat voor zonnepanelen worden het, hoeveel en waar moet je aan denken als je – samen met je buurt of individueel – deze stap neemt?

Buurkracht zonnepanelen paterswolde

Met de buurt zonnepanelen plaatsen kan extra lonen

1. Voor je begint: controleer of je dak er geschikt voor is

–       Er komt behoorlijk wat gewicht op je dak met zonnepanelen. Daar moet het wel stevig genoeg voor zijn. De meeste daken zijn dit wel maar als je een oud huis hebt, is het geen gek idee om er een constructeur naar te laten kijken.

–       Zonnepanelen in de schaduw leveren weinig op. Vangt jouw dak veel schaduw van bomen of bijvoorbeeld hoogbouw, dan zijn zonnepanelen op eigen dak misschien niet zo’n goed idee.

–       Voor beeldbepalende panden gelden vaak wettelijke beperkingen. Woon je in een monument of beschermd dorps- of stadsgezichten, doe dan eerst navraag bij de gemeente of je wel zonnepanelen mág plaatsen.

2. Meer of minder zonnepanelen: hoeveel gaan er op je dak?

–       Je dakoppervlak en je budget bepalen mede of er straks 6 of 20 panelen op je dak liggen. Kun je er veel kwijt, kijk dan ook naar je eigen stroomverbruik. Als je op jaarbasis met je zonnepanelen meer opwekt dan je zelf verbruikt, mag je leverancier voor dat surplus aan stroom een veel lager tarief vergoeden.

–       Hoeveel zonnepanelen je kwijt kunt, hangt ook af van de afmetingen van de zonnepanelen zelf. Het standaardformaat is 160 x 100 cm, maar ook panelen van 195 x 100 cm en 150 x 100 cm zijn gebruikelijk.

3. Prijswijs: op wat voor kosten moet je rekenen?

–       De prijs is natuurlijk een criterium bij je keuze voor zonnepanelen. Kijk dan in plaats van naar de prijs per zonnepaneel vooral naar de prijs per Wattpiek (Wp). Want hoe meer vermogen, hoe meer je zonnepanelen opbrengen. Een zonnepaneel van 240 wattpiek kan in de aanschaf voordeliger zijn dan een paneel van 290 wattpiek, maar toch financieel gezien niet de slimste keuze zijn. Kortom, in de regel geldt: hoe meer zonnepanelen je neemt, hoe (relatief) voordeliger je uit bent. Dat komt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is.

–       Voor de installatie van zonnepanelen zijn vaak aanpassingen nodig aan de elektra in je huis. Zo moet je voor zonnepanelen al een vrije groep in de meterkast hebben als je er meer dan 3 hebt. Daarom komen de meeste leveranciers ook eerst bij je langs om de situatie op te nemen voordat ze een offerte uitbrengen. Daar zijn de installatie en de omvormer(s) dan ook bij inbegrepen.

–       Met je buren of de hele straat zonnepanelen kopen is vaak goedkoper: de leverancier kan dan de ritten combineren en hoeft maar één keer het dak op. Je kunt dan bovendien met elkaar afspreken welke zonnepanelen je kiest en hoe je ze neerlegt. Zodat de straat er uniformer uitziet.

4. Subsidies op zonnepanelen? Zijn die er nog?

–       Landelijke subsidies op de aanschaf van zonnepanelen zijn er voor particulieren op dit moment niet. Wel kunnen er lokale of provinciale subsidies beschikbaar zijn. Kijk voor meer informatie op www.energiesubsidiewijzer.nl.

–       Als je zonnepanelen koopt, kun je je btw terugkrijgen. Je kunt dit zelf regelen of tegen een kleine vergoeding laten regelen door de leverancier

5. Blauwe of zwarte zonnepanelen: wat maakt het uit?

–       Blauwe zonnepanelen hebben een aluminium rand. Veel mensen vinden zwarte pv-panelen die dat niet hebben mooier. Naast uiterlijk is ook een technisch verschil: blauwe zonnepanelen bevatten polycellen, zwarte monocellen. De opbrengst van per geïnvesteerde euro is meestal hoger voor blauwe zonnepanelen.

6. Welke leverancier gaat jouw dak op?

–       Er zijn bedrijven genoeg die zonnepanelen kunnen installeren. Kies je voor een installateur met het keurmerk Zonnekeur, dan weet je zeker dat die aan strenge kwaliteitseisen voldoet.

–       Let bij je keuze op garanties, niet alleen op de zonnepanelen en omvormers, maar ook op het systeem, de installatie en de opbrengst. Kijk ook van wie je die garanties krijgt: van de installateur, de importeur of de fabrikant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *